DUTCH

Vernazza, de parel van de Cinque Terre en in 1997 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard, wordt elk jaar door duizenden toeristen bezocht.
Op 25 oktober 2011 werd Vernazza door een modderstroom verwoest waarbij drie mensen het leven verloren. Het dorp werd letterlijk bedolven onder meer dan vier meter modder en puin.
De wegen hebben enorme schade geleden en daardoor is het dorp nu niet meer met de auto te bereiken.
De spoorverbinding was beschadigd, maar dankzij het snel ingrijpen van vrijwilligers en arbeiders, is de lijn hersteld, al is de stop in Vernazza alleen nog maar toegestaan
voor bewoners en bevoegd personeel.
Momenteel is het dorp alleen toegankelijk per trein en over zee, met alle ongemak dat dit met zich meebrengt.
In reactie op de tragedie, hebben verscheidene instanties, burgers en vrijwilligers uit heel Italië en het buitenland Vernazza geholpen om het dorp van de modder te bevrijden.
Parallel hieraan zijn in de buurlanden verschillende inzamelingen georganiseerd om onmiddellijke hulp te kunnen verlenen.
Hierbij ook geholpen door de "grapevine" van het internet in de verschillende sociale netwerken (in de eerste plaats Facebook), waardoor er onafhankelijke associaties zijn ontstaan van gebruikers die geïnteresseerd zijn in het lot van Vernazza.
De kosten van het herstel worden geraamd op meer dan 100 miljoen euro.
Nadat de de noodtoestand was afgekondigd werden de inwoners van het dorp geëvacueerd. Op dit moment is Vernazza bewoond door enkele tientallen vrijwilligers en
medewerkers van de hulpdiensten.
De financiële bijdragen die de overheid kan garanderen zijn minimaal. Het gemeenschappelijke doel is om het dorp weer op te bouwen, en tegelijkertijd het
milieu- en cultureel erfgoed wat Vernazza vertegenwoordigt te herstellen.
De burgemeester van Vernazza, Vincenzo Resasco, zei: "De inspanningen voor de wederopbouw moeten gericht zijn op de veiligheid van het dorp, haar bewoners en bezoekers,
en op het behoud van het milieu."
De eerste prioriteit is dan ook te voorkomen dat Vernazza een 'ghost town' wordt en het risico van de meer dan honderd aardverschuivingen af te wenden.
Totdat dit gebeurd is kan de geëvacueerde bevolking niet terug.
De wederopbouw van Vernazza is niet alleen een absolute noodzaak voor de inwoners en voor de vele bezoekers, die de plaats in hun hart hebben gesloten ...
... Maar het is ook van vitaal belang voor de economie van de hele kust en het achterland. In feite staan meer dan 3000 banen direct en indirect op het spel.

Wat kan er voor Vernazza gedaan worden?
Vanaf 25 oktober wordt aan één stuk door gewerkt om de wegen en gebouwen vrij te maken van de modder. De vooruitgang is duidelijk zichtbaar en is bemoedigend, maar we kunnen nog niet stoppen.
Ieder van ons kan, binnen de grenzen van zijn mogelijkheden helpen bij het inzamelen van geld. Samen kunnen we Vernazza helpen om er bovenop te komen.
Vernazza is niet alleen een van de mooiste dorpen van Italië, maar van de hele wereld.
Om deze reden is de NGO Vernazza Futura opgericht, een vereniging onder auspiciën van de gemeente.
Binnen de vereniging is het project "een steen voor Vernazza" geboren. Het doel is om het herstel te financieren van de infrastructuur die door de vloed van 25 oktober vernietigd is.
Het zal mogelijk zijn om aan het project een bijdrage te leveren door het doen van een storting. De minimumbedragen zijn:
-20 Euro voor particulieren
-50 Euro voor bedrijven en organisaties.
De naam van iedere donor zal geschreven worden in een van de werken die deel zullen uitmaken de wederopbouw van Vernazza.
Donaties kunnen worden overgemaakt naar de volgende rekening:
Associazione Per Vernazza Futura
Via S. Francesco, 56 – 19018 Vernazza (SP)
bank details:
Banca di Pescia Credito Cooperativo
Viale Giacomo Puccini, 893 – 55100 S. Anna (LU)
IBAN: IT81B 08358 13701 000000 758974
BIC / SWIFT code: ICRAIT3F9Y0
Motivation : Una Pietra Per Vernazza

for further information:
Vernazza City Administration: +39 0187 821247
Vittorio Barani: +39 335 1036315
Marco Evangelista: +39 340 1144550
email: unapietrapervernazza@libero.it
email: emergenza.alluvione@comune.vernazza.sp.it
http://www.youtube.com/watch?v=jyB9v25FDwIDankzij uw bijdrage zal Vernazza weer de parel van de Cinque Terre worden!

Nessun commento:

Posta un commento